00903122138435 info@tzd.org.tr

Temiz Deniz Tabanı Farkındalık Etkinliği Sonuç Raporu

03.04.2021 – 06.04.2021 tarihleri aralığında planlanan etkinlik hava muhalefeti nedeni ile 21.04.2021 tarihine kadar uzatılmış ve belirlenen tarihte tamamlanmıştır.  05.04.2021 saat 11:00 Didim Balıkçı İskelesi yapılması planlanan etkinlik tanıtımı covid-19 nedeni ile iptal edilmiş, sonuçların internet üzerinden yayımlanmasına karar verilmiştir.

Akbük Balıkçı Barınağı ile Didim Limanı (D-Marin) arasında kalan Kuşadası Liman sınırı ile sınırlı deniz tabanı etkinlik sahası olarak belirlenmiş ve bu saha içerisinde 6 ayrı lokasyonda deniz tabanı görüntilenmiştir. Görüntü alınan alan lokasyonları, Panayır adası yaklaşık 200 metre açıkları (Doğu), Didim Akbük Koyu Koca Reis Burnu yaklaşık 200 metre açıkları, Kırık İçi Koyu yaklaşık 300 metre açıkları, Cennet Koyu yaklaşık 250 metre açıkları, Didim Polis Moral Kampı yaklaşık 300 metre açıkları, Akbük Balıkçı Barınağı yaklaşık 500 metre açıkları şeklindedir.

Görüntü alınan deniz tabanı alanlarının tamamında deniz tababının kirleticilerle kaplı olduğu görülmüş ve görüntülenmiştir. Kirleticilerin büyük çoğunluğu derinlik farkı gözetmeksizin insan kaynaklı atıklardan oluşmaktadır. Kutu içeçek, cam şişe, buzdolabı, naylon poşet, halat ve ip parçaları, balık ağı, olta iğnesi, parakete misinaları, muhtelif giyim eşyaları, ayakkabı şeklindedir.

Kirleticilerin bir kısmı ticari ve amatör balıkçılık faaliyetleri ile oluşmaktadır. Terkedilmiş balık ağları, balık ağlarının halatları, pakete avcılığında kullanılan misina ve ipler, değişik büyüklükteki olta iğneleri bu kirleticilerden bazılarıdır.

Bazı kirleticilerin turizm kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Bulunan mini buzdolabı, sürat teknesi motoru, şapka ve güneş gözlüğü gibi yaz aylarında kullanılan eşyalar gezi ve turistik amaçlı kullanılan gemilerden kaynaklı atıklar olabilir.

Etkinlik kapsamında alınan görüntülerin bir kısmına aşağıdaki videolar ile ulaşabilirsiniz.

Görüntü 1: Didim Kırık İçi Koyu 200 metre açıkları

Görüntü 2: Didim Cennet Koyu 200 metre açıkları

Görüntü 3: Didim Cennet Koyu 200 metre açıkları

Görüntü 4: Didim Polis Kampı 200 metre açıkları

Görüntü 5: Akbük Koyu 200 metre açıkları

Görüntü 6: Didim Panayır Adası 200 metre açıkları

Görüntü 7: Didim Panayır Adası 200 metre açıkları

Görüntü 8: Didim Akbük Koyu Koca Reis Burnu yaklaşık 200 metre açıkları

Katkılarından dolayı; Didim Kaymakamı Sayın Halil AVŞAR‘a, Didim Liman Başkanı Sayın Gökhan TOPALOĞLU‘na, Altaylı İsimli Gemi ile katılım sağlayan Dalgıç ve Fizik Mühendisi Sayın Kürşat ALTAYLI‘ya, Sökesoğlu İsimli Tekne ile katılım sağlayan Dalgıç Sayın Semih SÖKESOĞLU‘na, Gemi üstü desteklerinden dolayı Dalgıç Sayın Mustafa ERTEK‘e, Dalarak katılım sağlayan Dalgıç Sayın Murat ÇAKICI‘ya sonsuz teşekkürler.

Etkinlik Sponsorları:

Kocaman Balıkçılık Silo Marine MMSeafoods Sadıklar Su Ürünleri

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir